maanantai 3. joulukuuta 2012

Junnaako tämä?

"Vähemmän pakkoliitoksia, enemmän yhteistoimintaa"
"Sijaispula aiheuttaa potilasjonoja terveyskeskuksissa"

Arvatkaas minkä vuoden maakunnan ykköslehden otsikoita. Juu ei ole 2010, ei 2012. Nämä ovat aitoja otteita vuoden 1970 numeroista.
Lisää otteita saman vuosikymmenen elämästä:

"Simpeleen surmista epäillyt väärillä nimillä Tanskassa"
"Libanonin sissit eivät antaudu"
"Kolme hukkui farmariautoon"

Ei ollut lintukoto Suomi, eikä Lähi-Itä, myöskään 40-vuotta sitten. Vuonna 1972 on tosin oltu kovin optimistisia ja uutisoitu maaliskuun 28. päivä että:

"Tie Euroopan pysyvään rauhaan alkaa hahmottua"

Ei tainnut tulla pysyvää rauhaa, vaikka artikkelissa kerrotaan presidentti Urho Kekkosen niin uskovankin. Samassa lehdessä kerrotaan kuinka 16-vuotinen sota päättyi Sudanissa, syvä huokaus tuon uutisen kohdalla.

Vähän pistää miettimään.
Mikä muuttuu?

Vuonna 1972 on Itä-Suomessa mietitty huonojen puhelinyhteyksien pahoja seurauksia, nyt puhutaan siitä kuinka täällä syrjäkylillä huonot tietoliikenneyhteydet aiheuttavat epätasa-arvoa ja onnettomuutta. 
Tupakkamainokset puuttuvat tämänpäivän lehdistä ja vähäpukeisia naisia on myös vähemmän nykyisin. Oikeesti muutamat aikakauslehdet 70-luvulta muistuttavat hieman miestenlehtiä joita nykyisin on siellä R-kiskan ylimmällä hyllyllä. Voi ukit, minkälaisessa maailmassa elittekään :-D.

70-lukuun pääsin sukeltamaan yläkerran lattian alta löytyneiden sanoma- ja aikakauslehtien avulla, joita sieltä on paljastunut jo kaksi jätesäkillistä. 

 

Ei kommentteja: